Ko dobim svojo novo kuhinjo bom zopet zavihala rokave in zaprašila naokoli. Komaj čakam to lepotico. Menda bom imela 7m lesenega pulta in prostorno korito. Nad njim pa razgled skozi okno, ki bo krasil pomivanje posode.
Nekaj takšnega mi je všeč… Kaj pravite, bi blo za met? Moja kombinacija bo verjetno bela, siva in naravni les.
Zadnjih šest mesecev jo (posodo) drgnem z muko, ker vmes buljim v starikavo steno, skrhane ploščice in razmajano kuhinjo. Niti malo me ne hrani z veseljem do kuhanja, kaj šele pomivanja gore posode, ki name počaka vsak večer. Ampak tako je v življenju… Pride obdobje, ko moraš stisniti zobe in malo potrpet, ker veš, da boš v tem času naredil s tem nekaj dobrega zase in svoje najdražje. Življenje v najemu ni idilično, a ima svoj čar. Srečo imamo, da bomo tu le začasno, ker je gradnja novega doma praktično pred vrati. Noro dober filing me preveva, hkrati pa sva oba z Markom malo živčna, ko razmišljava kako bo vse potekalo.
Pretekle dni smo se razvajali pri mojih domačih na Dolenjskem. V primerjavi z mojo, je mamina kuhinja v odlični kondiciji, sveža, prostorna in svetla. V njej se zelo dobro počutimo, posebno ko iz piskrov tako lepo zadiši, da hitro postanemo lačni.
Ponavadi v mamini (vsaki) kuhinji rada pomagam, a odkar za menoj capljata dva zasledovalca naenkrat, je to precej težje, kot je bilo nekoč. Zato na pomoč k lakoti zdaj priskoči mami. Tokrat so njene roke mešale, gnetle, rezale… Gal je pridno (najprej z nekaj nerganja) pomagal ribati sir, meni pa je uspelo pofotkati del kuharije in napisati objavo ? #dreamteam vam povem!
Pekla se je #pogača s slanino
Sestavine:
Bela moka
Kvas
Olje (olivno, sončnično)
Sol
Sladkor
Voda
Nadev/ Posip, kakor želite:
Jajce
Pečena slanina
Sir
Preden zamesim testo, pripravim kvas(ni nastavek)*, če nimam tistega v prahu. V posodo za mesenje natrosim moko, solim. Dodam kvas, premešam in prilijem žlico olja. Gnetem dokler ne dobim voljne in nelepljive mase. Pokrijem s krpo in pust vzhajati na sobni T nekje 30min. V tem času zrežem slanino na manjše kocke in jo popečem v ponvi. Naribam sir in razžvrkljam eno jajce. Jajce solim.
Vzhajano testo prevalim na pomokano površino in še malo pregnetem. Po potrebi vzhajam še nekaj časa (odvisno kako visoko želim testo). Testo z rokami raztegnem čez naoljen pekač in ga le po vrhnjem delu narahlo razrežem v mrežo (običajno se pogača po rezih trga z rokami). Premažem ga z jajcem, potresem s slanino in sirom. Pečem 15-20min na 180 do 200 C
- Kvasni nastavek = kvas + voda + sladkor
Dober tek! Pa sporočite kako vam je uspela 🙂
Ooo, a tudi vi ste v istem položaju, z gradnko pred vrati.
Mi se v roku enega meseca selimo k tašči v zgornje nadstropje z improvizirano kuhinjo.
Pogača je videti odlično, pokusite jo še na debelo posuto s porom namesto (ali pa skupaj) s slanino.
Tudi vi? ?❤ Tole poletje bo pa pestro, bomo švicali kar z lopato v roki in rite namakali v bližnjem potočku ?
Hvala za predlog, poskusim ob priliki, čeprav ne vem če ne bo por preveč zasladil?