Dnevni osebnik, Inspiracija, Mami kuha

Puhast čokoladni mousse

Predlagam, da si za začetek skuhate eno dobro kavo (ali čaj, kar vam je ljubše), ker imam danes za vas perfekten recept sladice, v kateri blesti okusna in puhasta čokolada.
Od vedno so mi najljubši recepti, s katerimi opravim v kratkem času, rezultat pa v dobrem smislu preseneti, tako kot ta čokoladna pena.
Ker sem v četrtek upihnila svojih 30 svečk, na tortici, ki je tisti dan še ni bilo, je bilo potrebno zadovoljiti moje najdražje sladkosnede s posladkom po kosilu. In spomnila sem se na Jamijev čokoladni mousse, ki me je nazadnje pustil odprtih ust, le sline se še niso pocedile :).
Recept sem malo prilagodila in nastalo je tole…
Čokoladni mousse pripravimo sicer hitro, a je s stepanjem nekaterih sestavin in topljenjem čokolade malo več nereda po kuhinji, kot pri biskvitni torti. Če zamižim na eno oko, pa njegov božanski okus v primerjavi s packarijo, prevaga sladici v prid! Predlagam, da preizkusite spodnji recept in sami okusite, o čem govorim ? Vzemite šalico kave, zavihajte rokave in si rezervirajte naslednjih 30 minut.
Potrebujemo:
200 g temne čokolade
150 g borovnic (lahko zamrznjene) – po želji lahko uporabite drugo sadje, Jamie je izbral višnje
2 jajci
70 g sladkorja
2 dcl sladke smetane
Kakav s cejlonskim cimetom (po želji lahko le kakav)
Na štedilnik pristavimo vodno kopel, nad katero raztopimo čokolado (lažje jo raztopimo, če jo prej zdrobimo na koščke). In v drugi posodi, ogrejemo borovnice s sladkorjem, da se povežejo v tekoči sirup.
Stepemo sladko smetano. Jaz ji dodam žlico sladkorja, da se hitreje in bolj strdi.
Jajca razdvojimo. V eno posodo gresta rumenjaka, v drugo beljaka. Beljak stepemo v trd sneg, ki mu dodam ščep soli, da se bolj strdi. V drugi posodi rumenjak stepemo s sladkorjem in dodamo žlico kakava.
Ko je masa rumenjakov pripravljena, vanjo vmešamo čokolado, sladko smetano in sneg. Mešamo z lopatko, narahlo in počasi, dokler ne postane mousse gladek in tekoč.
Ko imamo borovničev sadni sirup pripravljen in zmešan mousse, pridejo na vrsto kozarci. Vanje izmenično v slojih vlijemo mousse in sadje. V najboljšem primeru se od strani vidijo plasti 🙂 pri meni bo to morda naslednjič 😉
Mousse v kozarčkih pospravimo na varno v hladilnik in (če je le mogoče) počakamo nekaj ur, da se strdi in dobi to puhasto strukturo. Za dekoracijo kasneje uporabimo sladko smetano, nastrgano čokolado, kakav v prahu in na vrh dodamo borovnico ali dve.
Želim vam prijetno sladkanje in prosim, sporočite kako vam je bila sladica všeč! Moji se skoraj niso mogli zmenit, kdo bo pojedel tista dva od malčkov* 🙂 Dobro je vedeti (če vam le uspe), da lahko v hladilniku zdrži še kakšen dan dlje.
*Mousse zaradi surovih jajc ni najbolj primeren zanje, prav tako naj bodo pozorni tisti, ki jih ne tolerirajo.
Se beremo zopet kmalu…
***
Vaša Ljubezniva
Klik na Facebook in Instagram
Tagged , , , , , ,