Ali veš?, Dnevni osebnik, Inspiracija, Mami kuha

Browniji s sladkim krompirjem in čičeriko

Pri nas doma nismo striktno proti sladkorju. Sladkarije večinoma res da shranjujemo na najvišji polici in za žejo pijemo pretežno vodo ali z medom, citrusi sladkan čaj. Kljub tem razmeroma zdravim navadam pa se, normalno, kdaj pregrešimo. Običajno s čokolado ali piškoti. Tole zadnje imamo vsi najraje, a če nam jih zmanjka ravno v nedeljo, ko so pri nas trgovine zaprte, potem nekaj sladkega na hitro spečemo sami doma.

Malo sem pobrskala po shrambi, pregledala kaj imamo od sestavin in prišla na idejo, da spečem (za marsikoga nenavadno) sladico, ki jo bom brez slabe vesti otrokom lahko ponudila tudi za kosilo 🙂

Pa je to sploh mogoče – pripraviti takšno sladico?

Pogosto smo pri snovanju receptov preveč omejeni z naučenim in ko kuhamo, pečemo, delamo tako, kot smo navajeni. Včasih pa je prav dobrodošlo, da malo preizkušamo, saj hitro ugotovimo, da se mnoga živila krasno povezujejo med seboj in dajejo odlične rezultate. Zato le pogumno! Pa poročajte prosim kaj vam je uspelo!

Browniji, ki vam jih predstavljam, so pretežno iz zelenjave in res majhnega deleža sladkorja. Možno je tudi, da ga zaradi sladkobe sladkega krompirja izpustimo ali pa dodamo nadomestek – nekaj zmletih datljev. Okušamo sproti in dodajamo, če je potrebno. Saj veste kako je, vsak ima svoj okus 🙂

 

Kaj potrebujemo za manjši pekač (35x23cm) 1,5 cm visokega biskvita?

  • večji sladek krompir (moj je tehtal 400g)
  • čičerika 200g
  • 100g moke (1/2 gladke bele, 1/2 pirine)
  • pecilni prašek
  • tri žlice kokosovega olja
  • tri vrstice temne čokolade
  • 30g sladkorja (lahko nekaj datljev)
  • cimetov sladkor (žlica sladkorja + žlica cimeta) – po želji
  • 5 žlic kakava
  • 2 jajci
  • ščep soli
  • voda po potrebi, če je masa nekoliko pregosta

Priprava:

Krompir olupimo in skuhamo v osoljeni vodi. Enako naredimo s čičeriko. Ko je oboje kuhano, počakamo, naj se najprej ohladi, potem pa spasiramo z mešalnikom. Če je masa pregosta, dodamo malo vode.

V eno posodo ločimo rumenjake in jih penasto vmešamo s sladkorjem. V drugi posodi stepemo trd sneg, ki ga malo osolimo.

Pripravimo še stopljeno čokolado s kokosovim oljem. Oboje stopimo nad parno kopeljo (spodaj posoda z vodo, ki vre). Naj malo odstoji.

V posodo z jajci, dodamo še stopljeno čokolado, spasiran krompir in čičeriko, vmešamo. Dodamo suhe sestavine (moka, pecilni, kakav, cimetov sladkor) in zopet vmešamo.

Pečico segrejemo na 180 st C, medtem namastimo pekač (jaz ga kar s kokosovim oljem) in vanj vlijemo maso. Pekač malo potresemo po podlagi, da se masa lepo razporedi. In voila, čez cca. 30 minut bodo browniji pečeni. Prej pa le preizkusite z zobotrebcem, da ne boste jedli surovih – povem iz lastnih izkušenj, ker na prvi pogled ne opaziš 🙂

Brownije potem razrežemo na poljubne kvadrate, pravokotnike in po želji okrasimo. Mene so zamikale te zelene smrečice, ki jih še nisem uspela to zimo porabiti, pa je nastal tak manjši iglast gozdiček 🙂 Lahko pripravite še preliv iz kakava in kokosovega olja… idej je ogromno.

Naši otroci niso mogli verjet, da mamica nima nič proti, če pridejo še po peti kos 🙂

Mislim, da sem našla rešitev, kako bomo pojedli veliko stročnic in druge zelenjave 🙂

***

Kaj pa vi pravite na ta recept?

 

Do naslednjič,

vaša Ljubezniva

***

Klik na Facebook in Instagram

Tagged , , , , , , ,