Dnevni osebnik, Mami kuha, mamin nasvet

Kokošja juhica – preverjeno odganja prehlad (z receptom)

Praktično celo zimo smo se borili z angino, vnetimi ušesi, vmes smo kje pobrali še kakšno virozo, pa pljučnico…

Pri večih otrocih (mi imamo tri) so takšna obdobja še bolj naporna in jih mame preživljamo večinoma stoje. Meni takrat v oporo zvesto ob strani stoji moja najboljša prijateljica, prava turška kava in kakšna spevna melodija – v tem primeru sigurno Saškina “Ne grem na kolena”… 🙂 Zato vas, mame še kako dobro razumem in sočustvujem z vami, kako si takrat od vsega najbolj želimo, da bi vsi čimprej ozdraveli.

Priznam, pošteno se že veselim teh prihajajočih pomladnih dni, ko bomo lahko večino dneva preživljali zunaj, izven množic ljudi, kjer se običajno nahaja največ bacilov. No, saj kot kaže vremenska napoved, ti dnevi niso več svetlobna leta stran. In tudi danes se mi zdi, je bilo zunaj že zelo prijetno. Juhu, tri-krat hura za pomlad!

Ravno ko smo pri nas doma zopet v obdobju smrkavih nosov in bolečih grl, ko ni apetita, robcev pa zmanjkuje kot za šalo, sem ugotovila, da nam pa nekaj vedno pomaga lažje prebroditi te dni.

Kaj bi to bilo? Povsem preprosta, kokošja juha.

Tašča mi je zaupala odličen recept, ki ga zaradi okusa več ne menjam 🙂 Največ pa šteje, da jo radi jedo tudi otroci. V času bolezni imajo apetita sicer malo manj (ali celo nič), a sem ugotovila, da se tudi to uspešno reši. S pitjem precejene juhe iz skodele ali flaške, če je otrok še navajen nanjo.

S kokošjo juhico, to potrjujejo tudi številne študije, bo šlo hitro zdravje na bolje!

Zakaj je tako zdravilna?

Kokošja juha je polna hranilnih snovi, ki podkrepijo imunski sistem, ko pride do okužbe. Iz kokošjega mesa se med počasnim kuhanjem izloča snov, aminokislina cistein, ki blaži respiratorne težave. Prav tako koristi tudi sveža zelenjava in aromatične začimbe, ki jih dodamo v juho (lovor, žafran, poper,..). Nam resnično pomaga, zato jo v času bolezni kuham zelo pogosto. Prav tako je redno na jedilniku vsaj enkrat tedensko in že izpodriva nedeljsko govejo juho.

Kaj potrebujemo? (za 5 zvrhanih krožnikov)

  • domača kokoška, očiščena, po možnosti tista, ki se je prosto pasla v naravi (lahko tudi del kokoši, običajno posežem po delu kokoši z grodnico in rbri, kjer se drži še precej mesa)
  • dve čebuli
  • strok česna
  • večje rumeno korenje
  • večje oranžno korenje
  • listi pora
  • steblo zelene
  • manjši gomolj zelene
  • pet zrn črnega popra
  • žlička žafranike
  • trije lovorjevi listi
  • pol žličke koriandrovih semen
  • ščep soli
  • šopek peteršilja

Vse sestavine očistimo, olupimo in damo v večjo posodo. Zalijemo z litrom in pol vode in kuhamo na srednjem ognju, dve uri. Ko je juha kuhana, jo po želji precedimo (in vkuhamo rezance, ribano kašo) ali pa odstranimo meso in začimbe, potem pa s paličnim mešalnikom spasiramo juho in jo s tem zgostimo.

Maščobo ki se nabere na vrhu najlažje odstranimo, ko se juha ohladi. Preprosto jo posnamemo z žlico in zavržemo.

Precejeno juho lahko hranimo: v hladilniku štiri dni, v zamrzovalniku pa tudi do šest mesecev.

 

Upam, da vam bo recept všeč. Vsekakor me zanima vaše mnenje, zato prosim poročajte 🙂 Veliko zdravja želim!

***

Se beremo zopet kmalu,

vaša Ljubezniva

***

Klik na Facebook in Instagram

Tagged , , , , , ,