Mami kuha

Pica rolice s pirino moko

Groza, gostje prihajajo na sobotno zabavo. Štejem. Prstov na rokah mi je zmanjkalo, tako veliko jih bo. Jaz pa spet brez idej kaj pripravit, da bo preglasilo glasno kruljenje, ki se navadno prične tam okoli šeste, po kavi in tortici, ko je ravno čas za večerjo.

Takole sem se tresla na dan praznovanja svojega rojstnega dne, čeprav bi bilo bolj prav, da bi na ta dan sto na uro uživala, mar ne? Ampak meni ni težko kuhati cel dan, (ker v tem uživam) če le nimam drugega dela poleg (žal je Davida tisto dopoldne občasno kuhala vročina in sem bolj ali manj namesto kuhanja, skrbela za malčka in merila vročino). Svoje goste vedno rada dobro gostim, posebno moje drage prijatelje in mojo družino, s katerimi smo zelo povezani, a se (odkar smo doma na razdalji 120km) vidimo približno dvanajstkrat v letu.

Prejšnji dan sem pripravila odlično tortico (a nimamo niti ene fotografije, ker smo jo pojedli, preden je kdo pomislil na fotoaparat :)). Tudi francoska solata se je že od prejšnjega večera skrivala na varnem pred lačnimi v hladilniku, obložene kruhke s pršutom in dvemi vrstami sirov sem pripravila še isto dopoldne,
tašča je obljubila domač višnjevo – skutin štrudelj… pijačo smo že tudi ohladili… manjkal je le še slan, topel prigrizek. Ampak kateri?
Tudi tokrat me je rešil Pinterest. Če sem brez idej, je to poleg moje knjige (beri: solate) receptov, sigurno prva rešitev, po kateri posežem. Našla sem recept, v katerem ni cimeta, so pa vseeno rolice.
Takšne slane.
Pica rolice.
Zamesim jih hitro, pšenično mešam s pirino moko, namesto šunke dodam kuhan pršut… in povem vam, odlične so!
Za testo potrebujemo:
  • Pirina moka 300 g
  • Pšenična bela moka 700 g
  • Voda
  • Kvas
  • Olje
  • Sol
Zamesimo testo kot za pico in pustimo na toplem v posodi. Naj vzhaja kakšno uro. Potem zopet pregnetemo in razvaljamo na delovno površino.
Še bolj sočne bodo, če jih po vrhu pred peko namažemo s paradižnikovim pirejem.
Polnilo:
  • Paradižnikov pire, z žlico olivnega olja
  • Začimbe (origano, majaron, timijan, česen)
  • Sir (nariban)
  • Kuhan pršut 15 dag
Razvaljano testo namažemo s paradižnikom, nanj položimo pršut in posujemo sir. Testo zvijemo v rolo, ki jo prerežemo na manjše kose. Te polagamo na pekač. Rolice naj se na pekaču bohotijo še 30 minut, preden jih damo v ogreto pečico.
Pečemo na 180st, do zlato rumene barve. Cca. 15 min. Povsem preprosto, a odlično!
Postregla sem še tople. Na manjše pladnje in razporedila po mizi, da so lahko vsem zadišali pod nos. Na srečo sem iz te količine sestavin dobila dvojno maso in eno pustila za kasneje, ker smo nekateri zvečer še z lačnim trebuhom hodili okoli :).
 
Rolic je namreč zmanjkalo v pičlih desetih minutah 🙂
***
Se beremo zopet kmalu,
vaša Ljubezniva
Tagged , , , , , , , ,