Mami kuha

Domači gumi bonboni

Odkar sama kreiram recepte, je zame vedno največji izziv pripraviti nekaj okusnega za otroke. Nekaj, kar bi dejansko brez čudnih grimas z veseljem pojedli, poleg tega pa si v mislih rada dodam poleg še en velik debel plus, če mi uspe pripravit zdrav in (še en debel plus :)) enostaven obrok.

Zadnje čase blazno veliko razmišljam o hrani in včasih že kar sanjam kaj bom jutri ustvarjala 🙂 Tako se je tudi ta recept zgodil nekje v polsnu, zato sem ga morala preizkusit.

Najmlajšima sem pripravila mehke žele bonbone, v katerih ni želatine, ampak rdeče alge (agar agar).

Oba sicer uporabljamo v kuhinji kot želirno sredstvo, le da je agar agar rastlinskega izvora in tako primeren tudi za vegane. Dodala sem jim nekaj vitaminov (maline, špinača) in chia semena, ki vsebujejo toliko pomembnih hranil, da jih lahko vključimo med obvezna živila (tule je primer mojega zajtrka s chio).

Za pripravo žele bonbončkov potrebujemo:

  • maline (lahko sadje po želji)
  • nekaj listov špinače (po želji – meni je ravno zrastla na vrtu :))
  • chia semena
  • žlica medu
  • agar agar

Potem pa…

Sadje in zelenjavo zmiksamo v homogeno maso. Precedimo skozi cedilo, da se znebimo semen maline. V maso, ki je odtekla, dodamo med, jo postavimo na štedilnik in dodamo agar agar (po navodilih na embalaži). Pustimo da masa minuto vre, vmes pa občasno premešamo.

Maso vlijemo v modelčke – jaz sem uporabila lij, ker drugače ne vem kako bi s posodo naciljala v te majhne luknjice 🙂

Bonboni so bili hitro strjeni. Nisem prepričana, mislim pa da je bilo to prej kot v eni uri. Modelčka nisem postavila v hladilnik, ampak v hladno shrambo. Mila jih je z veseljem potresla ven in jih zložila na mizo. Zatem pa poskusila če so za kaj. Ni bilo tiste “bljak” grimase 🙂

Te bonbone bom sigurno še zmiksala skupaj.

Morda celo v kakšni drugi kombinaciji – razmišljam o češnjah, jagodah, bezgovih cvetovih!? Vsekakor mi je všeč ideja o zdravih sladkorčkih. Poleg tega me navdušuje dejstvo, da so dobri, okusni in nimajo dodanega sladkorja, nikakršnih umetnih barvil, konzervansov in drugih umetnih snovi. Recept je enostaven, res. Lahko ga pripravljate tudi z otroki – morda le prej zamenjate vrsto sadja – ker maline so zelooo rdeče! 🙂 in če imate novo kuhinjo kot mi… potem raje sladkorčke spravite skupaj še preden pridejo iz vrtca/ šole 🙂

Kaj mislite koliko časa je minilo, preden je izginilo vseh 12? 🙂

Morda vas zanimajo še drugi moji recepti – najdete jih tukaj

Poglejte si še, kako je bonbone pripravila mamica, Oopsika Urška

Klik na moj Facebook in Instagram

Tagged , , , ,