Dnevni osebnik, Mami kuha

Pita z mletim mesom, mocarelo in svežo špinačo

Listnato testo je po mojem “life-saver” vsake mame. Ker lahko iz njega v pol ure – tistega dela, ko se v pečici samo peče ne štejem zraven 🙂 – pripravim okusen (in zdrav) obrok, poleg tega pa lahko v hladilniku oz. zamrzovalniku na svoj moment počaka tudi tedne, mesece (zamrznjeno). Iz njega je enostavno pripraviti tako sladke kot slane jedi. In eno tako, slano, sem pripravila minulo nedeljo. Lačne je nos pripeljal k meni v kuhinjo 🙂 tako lepo je dišalo, res, prisežem.

Če imate radi mleto meso in mocarelo s krhkim testom, potem je tale pita prava izbira!

Sestavin nisem tehtala med kuho, zato so napisane le takole “na uč” 🙂 Vseeno vam receptura ne bo delala težav tudi če bo malo več mesa v piti (bodo pa mesojedci bolj zadovoljni).

Tale mesna pita je odlična – topla kot hladna. Lahko jo pripravite tudi v miniaturnih koščkih, kot trikotne mini pite za zabave. 

Kaj potrebujemo?

  • maslo
  • čebula
  • česen
  • 500g mešanega mletega mesa
  • zelena bučka
  • majaron
  • drobnjak
  • lonček pasiranega paradižnika
  • kisla smetana, lahko jogurt
  • pest špinače
  • 200g mocarele
  • 2 zavitka listnatega testa (iz hladilnika)
  • jajce

In kaj zdaj?

Na maslu prepražim malo sesekljanega česna in čebule. Mešanico solim in popram. Ko dobi čebula zlatorjavo barvo, dodam mleto meso in nekaj časa dušim. Ko je meso mehko, dodam naribano bučko, premešam in za pet minut pokrijem s pokrovko. Kasneje dodam še pasiran paradižnik, solim, dodam dišavnice in pokrijem. Kuha naj se približno petnajst minut.

Listnato testo razvaljam na pomokano desko. Pazi, ne preveč. Naj bo debelo vsaj par mm, tanjše je, prej se bo strgalo oz. razpokalo med peko.

Pripravim si “pekač” za pite – kakšen je najbolj primeren vam bo povedal kateri od profi kuharjev 🙂 – jaz imam kar te iz alu folije, ki mi jih je enkrat podarila babi… super so, povsem primerne za pite. Torej… pekač premažem z maslom, nanj položim testo in ga s prsti narahlo potlačim do robu, da se prilega pekaču. Odvečni del odrežem. Testo premažem z razžvrkljanim jajcem, dodam plast mletega mesa, potrosim z mlado špinačo in natrgam mocarelo. Maso prekrijem s preostalim delom testa , ki ga prej razvaljam na pomokani deski. Ne pozabit, da je potrebno tudi valjar potrest z moko, drugače se testo v trenutku prilepi nanj. Packarije bo manj in posledično manj čiščenja 🙂

V tem delu nekje… vklopimo pečico na ventilator + 200st C.

Z nožem odežemo del testa, ki sega preko pekača. Z vilico, robove testa narahlo pritisnemo ob pekač, da dobimo “odtis črtic” in ponekod simetrično prepikamo površino testa, da se bo lepo speklo. Povrhu premažemo s preostankom jajčke in damo v ogreto pečico za 20 minut oz. do zlatorjave barve.

Postežemo z jogurtom ali kislo smetano, ki ji dodamo nasekljan drobnjak. Oooh njam…

 

Po kosilu sta ostala le dva kosa, vsi smo bili že po enem blazno siti.

Zvečer pa sta še ta dva zmanjkala in še danes se ne ve, kdo ju je na skrivaj zmazal 🙂

Kaj pa ti najraje pripravljaš iz listnatega testa?

***

Za več receptov spremljaj moj Facebook in Instagram

Tagged , , , , , ,