Dnevni osebnik, Mami kuha

Snežna pita s hruško

V shrambi so se nam med sadjem skrile štiri hruške. Našla sem jih tik pred tem, ko bi se ogrnile v rjav plašček. Nesla sem jih v kuhinjo in med potjo sanjarila o tem, kako bi zdaj z užitkom spila kavo in pojedla kos sladke pite. Zgleda so mi hruške znižale cuker v krvi 🙂 Nisem odlašala dolgo, zato sem zavihala rokave in se lotila peke.

Hruškam velikokrat delam krivico in jih redko uporabim v sladicah, a so prav tako slastne kot jabolka. S cimetom pri obeh dobimo popolno kombinacijo. Če dodamo poleg še krhko pitino testo, pa dobim pravi poljubček iz nebes. Mi verjamete? Predlagam da kar preizkusite sami.

Za hruškovo pito potrebujemo:

  • 350 g moke,
  • pecilni prašek,
  • vanilin sladkor,
  • 150 g masla,
  • 3 rumenjake,
  • 4 hruške,
  • 3 žlice sladkorja,
  • 2 žlici masla,
  • cimet,
  • drobtine (po potrebi, za zgoščevanje mase)

Dušene hruške

pripravimo tako da:

hruške olupimo, zrežemo na enako velike dele in posute s sladkorjem dušimo pod pokrovko. Vmes mešamo in dodajamo cimet, vanilin sladkor, žlico (ali dve) masla. Hruške so pripravljene, ko spustijo sok in omamno zadiši 🙂

*namig: Če se nam zalomi in je zmes preveč sočna, gremo v akcijo z žlico drobtin. A previdno z njimi, saj lahko zelo hitro posrkajo hruškov sok in presušijo zmes. Tega pa ne želimo. Žlica za žlico je vedno najbolj varen način za zgoščevanje.

Testo

bo odlično če:

Maslo nesemo po kosilu na pult in za nekaj časa pozabimo nanj (kar mami ni težko :)). S tem ga nekoliko zmehčamo in takšnega nadrobimo v skledo. Dodamo suhe sestavine – moko in sladkor. Narahlo z lopatko zamahnemo skozi in dodamo rumenjake. Zdaj vključimo pečico na 180 stopinj C in iz teh sestavin zamesimo testo.

Testo naj počiva v hladilniku. Pol ure je dovolj. Nato ga razdelimo na tri dele. Iz dveh naredimo podlago modela za peko, nadevamo z dušenimi hruškami, potem pa prekrijemo s preostankom testa. Lahko ga tudi poljubno oblikujete ali izrežete vrhnji del iz modelov za piškote. Jaz sem se tokrat pozabavala s snežinkami, a so po peki izgubile svojo lepo obliko (verjetno so modelčki namenjeni bolj peki piškotov :)) haha

Pito pečemo 1 uro v ogreti pečici (ventilatorska) na 180 stopinjah. Do zlatorjave barve. Pa dober tek!

 

Kakšno pito pa imate vi najraje?

Več mojih receptov najdete tukaj

***

Se beremo zopet kmalu,

vaša Ljubezniva


Klik na Facebook in Instagram

Tagged , , , ,